Dejte si pozor nízkotučné jogurty!

Dejte si pozor nízkotučné jogurty!

Podle známého přísloví „Není všechno zlato, co se třpytí“ bychom se měli řídit i u jídla, protože podobně jako u lidí bychom u některých potravin neměli dávat na první pohled. Například zeleninový salát se zdá naprosto dietní záležitostí, přesto může být kalorickou bombou! Nenechte se oklamat a dejte na druhý pohled. Poradíme Vám, jak se vyhnout dietním chybám.

 

Müsli, kam se podíváš

V domnění, že děláte správnou věc, si dáte k snídani müsli. Jenže pokud nejde o sypané, ale pražené müsli, tak se krmíte miskou plnou kalorií, sacharidů a tuků. To znamená, že budete mít mnohem dříve hlad, takže toho nakonec sníte více, než jste původně zamýšleli. Proto si dopřejte na snídani pouze sypané müsli nebo třeba celozrnnou housku s kvalitní šunkou.

Pozor! Podobně jsou na tom müsli tyčinky. Tu si dejte opravdu jen v případě nouze. Pokud ji ale přesto chcete nosit v kabelce jako „tyčinku první pomoci“, tak jedině tu bez polevy. Tyčinka politá polevou je tučnější a může se tak hrdě přihlásit k ostatním sladkostem.

 

Nedělejte ze zeleninových salátů hlavní chod!

Pokud si chcete dopřát k obědu samotný zeleninový salát, nenasytí Vás dostatečně a stejně jako v případě müsli, brzy sáhnete po dalším jídle. Samotný zeleninový salát jednoduše nestačí a navíc, pokud si jej koupíte v obchodě, bude s velkou pravděpodobností obsahovat dresink, který má k dietě daleko.

Nejlepší je si zeleninový salát udělat doma, protože si pohlídáte, co do něj dáváte. Navíc by zelenina nikdy neměla být brána jako hlavní chod, ale spíše jako příloha k masu. Domácí zeleninový salát navíc místo všemožných dresinků či majonézy dochuťte bílým jogurtem.

 

Je nízkotučný jogurt opravdu dietní?

Když už jsme u jogurtů, volte raději klasický než nízkotučný. Ideální jogurt je ten, který má do tří procent tuku. Avšak nízkotučné jogurty jsou většinou dohušťovány škrobem (v podstatě cukrem), který nahrazuje chybějící tuk. Proto nedávejte v obchodě na název, ale raději se podívejte na složení.

 

Bílé vs. tmavé pečivo

Pokud držíte dietu, pravděpodobně v obchodě automaticky přecházíte od bílého pečiva k tmavému. Ano, to je správně, ale i tak si dejte pozor! Jen barva tmavého pečiva nerozhoduje o tom, že je dietnější. Důležité je sledovat složení.

Stačí k tomu jednoduchá vychytávka: Pečivo, které začíná slovem „pšenično-“ neberte, lépe uděláte, když sáhnete po pečivu začínajícím na „žitno-“. Máte tak jistotu, že v pečivu zaujímá větší podíl žitná mouka, ne pšeničná. Avšak úplně nejlepší variantou je celozrnné pečivo – toho si narvěte plný košík.

 

Doufáme, že jsme Vám v tom udělali jasno. Takže příště v obchodě nedejte na první pohled. Jelikož i ten sympatický muž, co se na vás usmívá zpoza nabídky rotopedů, bude „dietní“ jen na první pohled. (Když totiž vyjde z úkrytu sportovního náčiní, uvidíte jeho kulaté bříško.)

Proto platí: Není všechno zlato, co se třpytí.

Facebook